Rask levering fra lager i Norge!
Handlekurv 0

Detaljert guide: Bygge ZMR200 racing drone

Introduksjon

Takk til Runar Dahlen Krogstad som har gitt oss en detaljert byggelogg av sin ZMR200. Runar har fulgt vårt ZMR200 Pro Racing Kit, men har oppgradert motorene til RS2205 og oppgradert til 30A LittleBee ESC'er. Du kan likevel følge denne guiden selv om du ikke har nøyaktig samme motorer og ESC'er.

Fjern motorkabler fra ESC

Motorkablene loddes av ESC'ene

Før vi kan feste motorene til ESC'ene er vi nødt til å lodde av de kablene som følger med ESC'ene. Det kan være lurt å fjerne det tinnet som sitter igjen på ESC'ene for så å pretinne dem på ny.

Mål opp riktig lengde på motorledninger

Vi skal kutte ned motorledningene, men først må vi måle for mye lengde vi trenger for å få ESC'en på riktig sted. Samtidig er det viktig at vi har nok lengde på ledningene til at vi klarer å lodde dem på.

Pretinn alle motorkabler

Pretinn alle motorkablene

Det er viktig å pretinne motorledningene. Dette gjør det mye lettere å lodde dem til ESC.

Lodd motorledninger til ESC

Slik ser motor og ESC ut når de er ferdig loddet

Når både ESC og ledning er pretinnet, lodder vi dem sammen. Det er viktig å være forsiktig med varmen slik at vi ikke brenner noe på ESC'en. Samtidig må vi også passe på at det ikke er kortslutning mellom koblingene.

Gjenta for alle fire motorer

Fire motorer og ESC'er er ferdig loddet

Her er alle fire motorer loddet likt. Dette betyr at alle vil spinne i samme retning. Når vi er ferdige skal to motorer spinne med klokken, mens de to andre skal spinne mot klokken. Dette kan vi løse enten ved å bytte om to motorledninger på de motorene vi ønsker å snu, eller gjøre via BLHeliSuite-softwaren på en Windows-PC når alt er satt sammen.

Pretinn Power Distribution Board

En PDB midt i pretinning

Pretinn PDB. Du skal koble på en batteriledning og 4 stk ESC'er. I tillegg trenger du 5V til Flight Controller.

Fest PDB til rammen

PDB festes til rammen med M3 skruer og nylon washers

Bruk M3 skruer, enten nylon eller metall. Karbonfiber leder strøm så husk på å bruke nylon washers eller standoffs til å løfte PDB vekk fra rammen.

Fest motorer og ESCer til rammen

Før vi lodder ESC'er til PDB bør vi feste alt til rammen

Det er viktig at også ESC'er isoleres fra rammen. Det er vanlig å bruke dobbelsidig skumteip og krympeplast. Til slutt kan du bruke krympestrømpe rundt hele armen og ESC for å holde alt på plass.

Motorer skrus fast til rammen. Pass på å ikke bruke for lange skruer, da kan du kortslutte motoren.

Lodd ESC'er til PDB

Tilpass ESC-ledningene og lodd dem til PDB

Lodd en batterikabel med XT60-plugg til PDB. Kutt ned strømledningene til ESC'ene og lodd dem også til PDB. Når alt er ferdig kan det være lurt å bruke et multimeter for å lete etter kortslutninger.

Koble 5V BEC til Flight Controller

5V fra PDB skal til FC

På bildet har Runar brukt en servoplugg på 5V-ledningene, men det er også mulig å lodde disse direkte til FC. Pluss og minus på 5V kan loddes til hvilken som helst ESC-kanal på FC, gjerne en som ikke skal benyttes til ESC (f.eks. nummer 5).

Runar har også benyttet PDB til å koble videosender og kamera. Dette kan du også gjøre hvis du bygger med FPV.

ESC signalkabler festes til Flight Controller

Flight Controller oppå PDB

Flight Controller festes på toppen av PDB ved hjelp av nylon standoffs og nylon muttere. Til slutt kobles signalkabler fra ESC'er til FC.

Radio-mottaker kobler til Flight Controller

Topplaten er festet

Du må finne plass til din mottaker og koble denne til Flight Controller enten gjennom SBUS, PPM eller PWM. Hvordan du må gjøre det avhenger av din mottaker.

Til slutt kan du sette på topplaten. Pass på at ingen ledninger kommer i klem. Hvis du bygger uten FPV så er dronen nå klar for konfigurering, men det får bli en annen artikkel.

First Person View

Hvis du ønsker å fly FPV trenger du også et kamera og en videosender. Videosenderen kan du koble til 12V ut fra PDB og så kobler du kameraet til videosenderen. Hvis du har et 5V kamera kan dette få strøm fra videosenderen.

Mer hjelp?

Facebook-gruppen Dronebyggerne er en plass for de som bygger egen drone. Her kan du få svar på det meste du lurer på.Eldre artikkel Nyere artikkel