Rask levering fra lager i Norge!
Handlekurv 0

En guide til drone-propeller

Når det gjelder propeller til drone er det utrolig mye å velge mellom. Man må ta hensyn til produsent, størrelse, materiale, antall blader, hva slags tupp man skal ha - og så videre.

Det er viktig å forstå hvordan propeller fungerer og hvordan motoren påvirker ditt propellvalg.

Kraft

Størrelsen på propellen er ofte begrenset av rammen til drona. Mange rammer er for eksempel laget spesifikt for 5" propeller.

For å få mer kraft kan man derfor ikke alltid velge større propeller, man må i stedet øke overflaten eller vinkelen.

Bullnose

En bullnose-propell er en propell som har flat tupp i stedet for rundt eller spiss tupp. Dette gjør at propellen får større overflate uten at den må være lengre.

Triblades

Triblades fra HQProp

Triblades gir som hovedregel tilsvarende kraft som bullnose, men med en litt høyere effektivitet.

Tidligere var det nesten bare propeller med to blader som ble brukt til droner, men etterhvert har propeller med tre blader (triblades) blitt mer populært.

Vinkel

Vinkelen på propellen bestemmer hvor mye luft den prøver å dytte per omdreining. Det vanligste på racing droner er å fly med vinkel på 4 eller 4.5. En vanlig propell-størrelse er derfor 5x4.5 eller 5045 som noen produsenter velger å skrive det.

Kraft vs effektivitet

Tenk deg at du skal ro en båt. Hvis du har veldig små årer er det veldig lett å ro, men det går veldig sakte - i verste fall er fremdriften du genererer ikke nok til å flytte båten i det hele tatt.

Tenk deg nå at du har gigantiske årer. Disse vil være nesten umulige å ro med, fordi du får for mye mostand i vannet. Du bruker opp alle kreftene dine uten å komme deg av flekken.

Det beste er å ha årer som gir god fremdrift i forhold til kraften du må bruke for å ro med dem.

Propeller på en drone fungerer etter samme prinsipp. Større overflate og større vinkel på propellen gjør at propellen prøver å dytte mer luft. For å dytte mer luft kreves det mer av motoren.

Kraftige propeller på en underdimensjonert motor vil bare gjøre at du ikke får utnytta hele KV-ratingen på motoren og energien går i stedet til å generere varme.

Materialer

Propeller til drone lages i mange forskjellige materialer. Fra plast-propeller til karbonfiber-propeller.

Plast er et mykt materiale som "flexer" ganske mye, mens karbonfiber er veldig stivt. Stive propeller gir litt bedre respons når du gir gass, ettersom all kraften går til å dytte luft. En myk propell kan oppleves som om den demper alle brå bevegelser.

En stivere propell vil også ofte være mer effektiv enn en myk propell, men også gå lettere i stykker.

Vår bestselgere er derimot propeller som er en mix av nylon og glassfiber. Disse er passe stive og mye billigere enn for eksempel rene karbonfiber-propeller.

Merker

Det er stor forskjell på gode og dårlige propeller, både i materiale, utforming og hvor balanserte de er.

Det finnes mange merker som lager propeller til droner, og vi fører flere av de mest kjente merkenavnene.

HQProp

HQProp er veldig populære blant proffene på grunn av sin veldig gode utforming, spesielt på 5x4x3-propellene som gir veldig mye kraft og god respons.

Piloter som Skitzo og Mr. Steele sverger til tribladesene til HQProp og er nok en stor del av årsaken til at disse er vår mestselgende propell.

Vi har både nylon-glassfibermiks og nylon-karbonfibermiks fra HQProp.

Gemfan

Gemfan er minst like kjente som HQProp, og gjør det på flere modeller tilnærmet likt i tester som HQProp.

Våre Gemfan-propeller er en nylon-glassfibermiks. Gemfan har også en billigere ABS-variant av propellene sine, men disse holder ikke samme kvalitet.

Diatone

Diatone sine propeller er laget i plast og "flexer" veldig mye. Dette gjør at de tåler litt mer knalll og fall enn for eksempel HQ og Gemfan. Diatone-propeller egner seg veldig godt til nybegynnere som ikke ønsker bruke for mye penger på propeller.Eldre artikkel Nyere artikkel