Rask levering fra lager i Norge!
Handlekurv 0

Reise med drone og batterier på fly

Et spørsmål vi får veldig ofte er om det er lov å ta med seg drone og batterier når man skal reise med fly. Derfor har vi laget denne enkle artikkelen som beskriver hva som er lov og hva du bør gjøre.

Er det lov?

Ja, det er lov å ta med seg både drone og batterier når man reiser med fly, men det gjelder en del spesialregler som du må være obs på. Disse reglene gjelder enten du flyr SAS, Norwegian, KLM eller andre selskaper innen Europa.

Håndbagasje eller innsjekket bagasje?

Selve drona kan sendes med innsjekket bagasje, men dersom du har lithium-batterier så disse tas med i håndbagasjen.

Teknisk sett har du lov å ha ett lithiumbatteri montert inne i utstyret, men vi anbefaler at du tar alt med i håndbagasjen.

Dette kan du ikke ta med

Skadede batterier eller lithiumbatterier større enn 160 Wh skal du ikke ta med om bord på et passasjerfly.

Antall lithiumbatterier

Du kan ta med så mange lithiumbatterier på 100 Wh eller mindre som du vil og maksimalt 2 batterier mellom 100-160 Wh.

For å konvertere Ah til Wh ganger du Ah med nominell spenning. For lipo-batterier er nominell spenning som regel 3.7V per celle. For mAh gjør du det samme, men deler på 1000 til slutt. Eksempel: 4s 1300mAh = 4 * 3.7V * 1300mAh / 1000 = 19.24 Wh.

Slik pakker du batteriene

Du må beskytte alle terminaler på batteriet for kortslutning. Den enkleste måten å gjøre det på er å teipe over både utladningskontakten og balansekontakten med elteip.

Du er ikke pålagt, men vi anbefaler, at du pakker inn batteriene i lipobagger som kan begrense skadeomfanget dersom noe skjer. Pakk også batteriene på en slik måte at du lett kan skille batteriene fra hverandre i tilfelle noe skulle skje, gjerne i individuelle lipobagger.

Print ut reglene

Det er mulig å gjøre alt etter boka, men likevel få problemer med uerfarne ansatte i sikkerhetskontrollen. Vi anbefaler at du printer ut reglene fra IATA sine sider og EASA sine sider for å vise at du kommer forberedt og er klar over reglene.Eldre artikkel